Licences ne-banku kredītiestādēm

Licences ne-banku kredītiestādēm

Ir paredzams, ka no 2011.gada 1.aprīļa līdz 2011.gada 1 novembrim ne-banku kredītiestādēm būs pienākums - iegūt licenci, kura maksā 50 000 latus. Izsniegt tās ir uzticēts Patērētāju tiesību aizsardzības centram. Ekonomikas ministrijā atklāti saka, ka tas ir politisks lēmums, kura mērķis ir lielu kompāniju interešu lobēšana. Pēc ekspertu vērtējuma, no tirgus aizies vismaz puse no šobrīd esošajiem spēlētājiem.

Pagājušā gada nogalē, Ekonomikas ministrija plānoja, ka licences maksa būs 10 000 lati. Taču apetīte, kā zināms, rodas ēdot. Sagatavotajos noteikumos figurē pavisam citi skaitļi. Rezultātā: 50 000 latu, tieši tik daudz būs jāmaksā par licenci, kas dod tiesības veikt uzņēmējdarbību īstermiņa aizdevumu izsniegšanā. Gada maksa par pārreģistrāciju noteikta 10 000 latu apmērā (pagājušajā gadā tika runāts par 1 000 latu).

Licenci varēs saņemt tikai tie uzņēmumi, kuriem minimālais apmaksātais kapitāls sastāda 300 000 latus. Izņēmumi izdarīti lombardiem; akciju sabiedrībām – 50 000 latu.
Maksims Mališko, uzņēmuma SIA “Grand Credit” valdes loceklis: “Pēc mūsu domām licences maksa nav pamatota. Labi, Patērētāju tiesību aizsardzības centram, kas uzņemas kontroli par ne-banku kreditēšanas jomu, būs jāmaksā darbiniekiem algas, bet kas vēl? Vai tas ir bonuss valdībai? Bankas saņem licenci vienu reizi par 100 000 latu. Mums piedāvā samaksāt 50 000 latus un katru gadu vēl 10 000 latus. Pēc kāda laika mēs samaksāsim vairāk nekā bankas. Lūk, tas ir pilnīgi nesaprotami mums.”

 

Raksta autors: Inga Pelene-Kudrina.
Laikraksts "Бизнес & Балтия".

Uz augšu