Labdarība. Nauda? - Uz veselību!

Labdarība. Nauda? - Uz veselību!

Pēdējā laikā no banku puses bieži varēja dzirdēt “Mēs nenodarbojamies ar labdarību”. Viņiem tas skaitās tāds krīzes sauklis. Bet, lūk, kreditēšanā specializējies uzņēmums SIA “Grand Credit” nekaunējas no labdarības. Jo īpaši, izdodot līdzekļus tam, lai padarītu mazliet priecīgāku dzīvi bērniem-bāreņiem un bērniem-invalīdiem. Taču palīdzība nepieciešama ne tikai tur, kur atrodas visvairāk dzīves atstumtie.

Oksana Demska – ārsts ļoti nepieciešamai un ļoti simboliskai, Latvijas nosacījumos, specialitātē. Ar demogrāfiju valstī – problēmas. Jaundzimušo mirstības līmenis ir augsts. Bet Oksana atrodas priekšplānā cīņā par mazuļu izdzīvošanu – jau 20 gadus strādā Neonatoloģijas nodaļā Stradiņu slimnīcā. Runājot saprotamākā valodā – reanimē jaundzimušos nodaļā “grūtās mātes”.

Nauda? - Uz veselību!

“Pie mums uz nodaļu, vai kā pareizāk pateikt, perinatālo centru, sūta visas grūtnieces ar paaugstinātu riska līmeni – pēc infekcijas, traumas, ar patoloģijām, daudz ar neiznēsātiem augļiem”. - Oksana Demska. “Un ja kādreiz agrāk palātā, kā likums, bija brīvas vietas, tad tagad to vienkārši trūkst”.

Kāds ir šīs nelaimes iemesls, kāpēc mātes un topošie bērni sākuši biežāk slimot – slikta ekoloģija, cilvēku skaita palielināšanās ar noslieci uz alerģijām.

Skaidrs, ka tādā atbildīgā amatā nepieciešamas jaunas zināšanas. Daktere Demska atzīst, ka darbā nākas saskarties ar to, ka pārzinot lielas zināšanas un iemaņas, nereti varētu palīdzēt pacientam daudz efektīvāk. Jā, Latvijā ārstiem un medmāsām pastāv sertifikātu sistēma – katru piekto gadu nepieciešams apliecināt savu kvalifikāciju. Priekš tam ārstam nepieciešams iegūt 250 punktus. Kā to izdarīt? - Piedaloties konferencēs, simpozijos, uzstājoties tajos, publicējos pētniecības darbus utt.

“Diemžēl, tam visam nepieciešami ne mazi līdzekļi,” - stāsta Oksana. “Brauciens uz kongresu jebkurā Eiropas valstī prasa vairākus simtus, reizēm arī tūkstoti eiro. Un, ja privātās klīnikas, kur pacientam ārstēšanas ir krietni dārgāka, bet algas ārstiem nesalīdzināmi lielākas, var atļauties tērēt naudu par profesionālo izaugsmi un savu darbinieku attīstību, tad valsts un pašvaldību veselības aprūpes iestādēs ar to ir daudz sarežģītāk.”

Par laimi, par ārstes nepieciešamību uzzināja uzņēmumā SIA “Grand Credit”. Un izsniedza Oksanai 350 eiro braucienam uz pirmo Baltijas Pediatru kongresu Viļņā. Viņai piedalīšanās šajā pasākumā bija ļoti noderīga. Un lieta nav tikai nopelnītajos 15 punktos. Bet tajā, ka daudzu semināru un prezentāciju gaitā, kurus vadīja kolēģi no daudzām pasaules valstīm, iekšējā saziņā izdevās uzzināt daudz jauna, tā sakot, paplašināt horizontu. Tā ir gan elpošanas terapija, gan jaunumi vakcinācijā un barošanā. Un intravenozas uzturs, kas citās valstīs jau tiek aprēķināts datorizēti, bet pie mums vecmodīgi – to veic cilvēks. Bija daudz interesantu lietu, visas nevar nosaukt. Bet galvenais- tas viss palīdzēs Oksanai darbā, palīdzēs iespējams glābt kāda veselību, kāda nākontes dzīvi, bet tas ir tā vērts.

Bet uzņēmuma SIA “Grand Credit” pozīcija, pavisam iespējams, palīdz glābt Latvijai tādu vērtīgu speciālistu kā Oksana Demska.
“Ir jūra priekšlikumu pārvākties strādāt uz ārzemēm, - viņa atzīstas, - taču šeit daudz kas tur, ģimenes saistības, dzimtene beidzot”.
Palieciet, Oksana, Jūs esat mums vajadzīga!

 

Raksta autors: Pavels Kirillovs.
Laikraksts: "Час".

Uz augšu