Labdarība. Kā, ar ko izmērīt labu darbu?

Labdarība. Kā, ar ko izmērīt labu darbu?

Nesen laikraksts “Час” stāstīja par to, kā uzņēmums SIA “Grand Credit” kopīgi ar Rietumu Bankas labdarības fondu uzrīkoja svētkus bērniem no internātskolas Vaidene – ekskursiju pa Rīgu ar interesantu un daudzpusēju programmu. Šajā skolā mācās bērni, kuriem nav vecāku, bērni no sociāli nelabvēlīgām ģimenēm un no maznodrošinātām ģimenēm. Akcijā piedalījās 40 bērni vecumā no 6 līdz 9 gadiem un viņu audzinātāji.

Kā, ar ko izmērīt labu darbu?

Kārtējais labdarības akcijas tandēms – ekskursija uz galvaspilsētu bērniem no Kokneses speciālās internātskolas. Programma tika sadalīta uz divām dienām, tajā piedalījās 30 bērni.
Ja runā par pagājušo ekskursiju, mēs stāstījām par to kā pasaule, bērniem no mazpilsētu internātskolām, kļuva plašāka, tad ko lai stāsta par šajā reizē rīkoto - akcijas rīkotāji saviem pakļautībā esošajiem paplašināja ne tikai “sienu plašumus” viņu internātā, bet arī mainīja laika norisi. Jo šajā skolā mācās bērni, kuriem ir problēmas ar balsta un kustību sistēmu, bērni, kuri cieš no cerebrālās paralīzes un citām slimībām. Aktīva atpūta un ilgas pastaigu ekskursijas viņiem nav vēlamas. Tādēļ viņiem no sākuma tika organizētas pusdienas restorānā “IL Patio”. Pēc tam – priekšnesums cirkā.

Kā likums, daudzi no šiem bērniem nezin, ko nozīmē rīkot skriešanās sacensības, spēlēt futbolu, vienkārši lēkāt. Viņu kustības ir slimības saķēdētās, bet kustību traucējumi ierobežo viņus un daļēji piesaista viņus pie invalīdu ratiņiem. Bet paliek galvenais, kas dot iespēju uzveikt slimību – tā ir cerība. Un, starp citu, tieši komunikācija ar dzīvniekiem, kuri mīt cirkā – no pašiem pirmsākumiem tika izmantota smagu slimību ārstēšanā, psiholoģisko reabilitāciju psihoemocionālā sfērā. Dzīvnieki ir spējīgi atgriezt cilvēkiem ar ierobežotām iespējām pārliecību sevī, un tas nozīmē, darīt viņus kaut mazliet laimīgākus.

Dresētie lāči un šimpanzes, triku meistaru izjādes uz skaistiem zirgiem, akrobāti, žonglieri un klauni - iespaidi bērniņiem no Kokneses paliks vēl ilgu laiku...
Kad runa iet par labdarību, bieži labie darbi tiek mērīti naudas izteiksmē. Bet tikai paskatoties uz bērniem, kuriem nepieciešama aprūpe un ārstēšana, cirka izrādē, saproti – prieks viņu acīs – tas ir vienīgais īstais ekvivalents labo darbu mērīšanai, pati labākā valūta.

 

Raksta autors: Pavels Kirillovs.
Laikraksts: "Час".

Uz augšu