Labdarība. Dāvanas daudzbērnu ģimenei

Labdarība. Dāvanas daudzbērnu ģimenei

Līga un Jānis Ulmaņi audzina septiņus bērnus un saka, ka tas nemaz nav sarežģīti. Kāds no mums nevar izlemt par vismaz viena bērna radīšanu, kāds ir pārliecināts, ka divus bērnus tiešām nevarēs uzaudzināt, bet Jānis un Līga audzina septiņus – sešas meitenītes un vienu zēnu.

Un vēl viņu mazajā dzīvoklītī Iļģuciemā dzīvo no nāves izglābtie dzīvnieki – 3 suņi, 2 kaķi un 1 žurka. Protams, šajā lielajā ģimenē daudz kā trūkst, taču galvenais viņiem ir - mīlestība un siltums.

Kopā ar uzņēmumu SIA “Grand Credit”, kurš piepildīja šīs ģimenes sapni un iegādājās viņiem dekoderi, mēs pie viņiem viesojāmies. Speciāli pirms mūsu ierašanās Līga izcepa torti, un pie tases tējas viņa ar Jāni izstāstīja savas lielās ģimenes stāstu.

Ekonomējam uz sevīm

Līga un Jānis vienbalsīgi apgalvo, ka audzināt tik daudz bērnu nemaz nav grūti. Pēc Līgas tiešām nevar pateikt, ka tas ir grūti – viņa drīzāk izskatās kā vecākā māsa nevis mamma.
“Pat tad, kad bērni bija pavisam maziņi, grūti nebija, bija interesanti, pavisam savādāk, bet ne grūti. Tie, kas saka, ka viņiem ir grūti ar vienu, lai rada vēl pārtīti – uzreiz kļūs vieglāk. Jā, katram bērnam ir savs raksturs, katram ir sava pieeja, bet kad tā ir atrasta, problēmu nav. Un ēd bērni visu ko izvāru lielajā katlā,” smaida Līga.

Par vieglu, no vispārpieņemta skata punkta, Līgas dzīvi nevar nosaukt. Viņas diena sākas puspiecos no rīta. No 5 līdz 7 rītā Līga piestrādā – uzkopj telpas sociālajā mājā, kurā viņi dzīvo. Jau 7 no rīta vajag atgriezties mājās – jāmodina bērni uz skolu, jāpavada un jāgatavo viņiem brokastis. Kad bērni ir aizgājuši, Līga uzkopj dzīvokli, ved pastaigā trīs suņus un sāk gatavot pusdienas. Jo ap 12 dienā bērni sāk atgriezties no skolas. Bet pēc pusdienām Līga pilda ar visiem skolā uzdotos mājas darbus. Gulēt viņa iet agri – 8 vakarā, savādāk spēka nakamajā dienā vienkārši nebūs.

“Es reti kad izbraucu no mājām kaut kur. Piemēram, lai apskatītu kādas mums vajadzīgas lietas uz labdarības organizāciju. Man katra stunda ir zelta vērta un ja pavadīšu viņu ārpus mājām, kaut ko neuzspēšu izdarīt,” saka Līga.

Brīvdienās visa lielā ģimene parasti brauc uz baznīcu. Pēc tam atgriežas mājās un spēlē spēles, pilda uzdevumus skolai un pulciņiem (visi bērni apmeklē kaut kādos pulciņus), kopumā, brīvdienas pavada mājās visi kopā. Ar uzņēmuma SIA “Grand Credit” dāvanu viņu brīvdienas kļūs priecīgākas. Kādreiz Jānis ar Līgu pirka diskus izpārošanu laikā par 45 santīmiem un skatījās vienas un tās pašas filmas un multenes desmitiem reižu.

Visus svētkus šeit atzīmē ģimenes lokā. Uz Jauno gadu Jānis brauc uz mežu un cērt lielu egli. Pie tam, ne tikai sev – bet arī vientuļajam kaimiņam – pensionāram. Bet, lūk, alkohols šeit netiek lielots. “Es izdzeru vienu alus pudeli gadā – uz Līgo svētkiem. Uz Jauno Gadu mums ir bezalkoholiskais šampānietis. Mēs ar Līgu uz sevīm vispār ekonomējam, katru santīmu cenšamies bērniem veltīt – viņiem tik daudz kā vajag, mums taču ir meitenītes, pārsvarā,” saka Jānis.

Tā ģimene jau trīs gadus dzīvo mazā dzīvoklī. Bet Līga cer, ka kaut kad viņiem būs plaša, liela māja ārpus pilsētas, un noteikti ar zirgiem – gan viņa, gan bērni vienkārši dievina šos dzīvniekus.

 

Raksta autors: Alina Lisina.
Laikraksts "Суббота".

Uz augšu