Ir zināms konkursa par labāko kredītu vēsturi uzvarētājs!

Ir zināms konkursa par labāko kredītu vēsturi uzvarētājs!

Apmēram pagājušā gada vidū mans standarta trīsistabnieka dzīvokļa izskats Purvciema daudzstāvenē sāka uzdzīt depresiju.Tapetes, ko vēl tālajos padomju laikos līmēja mani vecāki, likās bezcerīgi izbalējušas. Vēl vairāk – dzeltenie raksta ziediņi, kuri tik mīļi izskatījās kooperatīvu uzplaukuma laikos, tagad izsauca vienīgi nožēlu. Daudzkārt krāsotās baterijas galīgi nesildīja, bet sanitārā mezgla santehniku klāja bieza rūsas kārta. Vārdu sakot, dzīvoklim nekavējoties bija vajadzīgi uzlabojumi, turklāt pat ne eiroremonts, bet vienkāršs kosmētiskais remonts.

Es iepazinu jaunās krāsās dzīvi uz kredīta

Tomēr cēlos mērķus atvēsināja kāds apstāklis – kur ņemt naudu remontam. Mana alga ir daudzmaz pieklājīga, taču meistaru nosauktās summas atbilda daudz lielākiem finansiāliem ienākumiem. Tas nozīmēja sēdēt “uz maizes un ūdens” un kādu gadu vai pat vairāk krāt vajadzīgo summu. Un arī tad nepietiktu, lai īstenotu visas manas dizaina iegribas. Turklāt tad būtu cauri ar ikgadējiem braucieniem uz dienvidu kūrortiem, pie tam būtu jāatvadās arī no mašīnas, jo benzīna un apkalpes tēriņus es vienkārši nevarētu pavilkt. Vai tiešām “ krusts pāri” manam sapnim un nāksies iztikt ar tapešu pārlīmēšanu un griestu balsināšanu?

“Paņem taču kredītu bankā,” – ieteica draudzene. Viņa gan to var atļauties, jo strādā ministrijā ar stabilu oficiālu algu. Tikmēr es ar tādiem sasniegumiem nevaru lepoties. Paši zināt, kā pie mums privātajā sektorā tiek kārtota grāmatvedība. Tomēr mēģināts nav zaudēts un uz banku tomēr aizgāju. Taču kredīta summa, kuru man piekrita piešķirt, stipri atšķīrās no tās, kas man bija vajadzīga. Baņķierus interesēja tikai mans oficiālais ikmēneša ienākums, citus faktorus viņi atteicās ņemt vērā. Vēl atlika citas iespējas. Visas avīzes pilnas ar dažādu firmu sludinājumiem aizdot naudu. Bet ja nu es tieku afēristu nagos un palieku bez dzīvokļa? Tādus šausmu stāstiņus esmu dzirdējusi pietiekami.

Un te palīgā nāca otra draudzene. Viņa pirka dzīvokli ar aģentūras Grand Real Estate starpniecību. Naudas, ko samaksāt par pirkumu, nepietika un trūkstošo summu ar ļoti izdevīgiem procentiem viņa aizņēmās firmā Grand Credit. Ar aizdevumu pietika darījuma nosegšanai un pat palika pāri, lai varētu doties atpūtas braucienā uz siltajām zemēm.
Es piezvanīju uz draudzenes norādīto telefonu un devos uz tikšanos birojā. Mani sagaidīja ļoti laipni, tūlīt izprata situāciju un skaidri izstāstīja par visām sagaidāmā darījuma niansēm. Īpaši priecēja tas, ka līdzās pieņemamai procentu likmei, starp citu, fiksētai, kas ir sevišķi izdevīgi, dzīvoklis palika manā īpašumā, nekāda pilnvara netika pieprasīta. Iznākumā es paņēmu pat nedaudz lielāku kredītu nekā biju rēķinājusies. Kredīts tika paņemts 12 tūkstošu latu apjomā termiņā uz 10 gadiem. Uzreiz piebildīšu, ka ikmēneša procenti mani patīkami pārsteidza. Pat šobrīd es izmaksāju summu, kas nepārsniedz 20% no maniem ikmēneša ienākumiem.

Kredītu noformēju novembrī. Un tūlīt pat sākās patīkamas rūpes. Ar aizņēmumu pietika, lai paveiktu augstākās klases remontu. Es nolēmu iekārtot dzīvokli visdārgākajā – klasiskajā stilā. Tika ieklāts parkets, nomainīti logi, turklāt izvēlējos nevis plastmasas rāmjus, kuri it kā nemaz neelpojot, bet gan ekoloģiskos koka rāmjus. Vannas istabā tagad varu svētlaimīgi gulēt lielā stūra vannā, bet kopīgais sanitārais mezgls tika pārveidots par vienkāršu tualeti. Starp citu, sarežģīto pārbūvi nācās apstiprināt Celtniecības pārvaldē, kas arī nebija lēti. Toties kāda man tagad itāļu virtuve! Tajā viss izbūvēts pēc modernākajiem paraugiem. Negribas lielīties, taču manu draugu un paziņu vidū mans dzīvoklis tiek vērtēts kā stilīgākais.
Jūs teiksiet, sak, tagad 10 gadus nāksies maksāt, visus šos gadus kredīts kā Damokla zobens karāsies pāri galvai. Lika drusciņ pagaidīt! Pirmkārt, maksājumi nav īpaši apgrūtinoši manam budžetam, otrkārt, tie ir fiksēti. Te jāatceras par mūsu lēkājošo inflāciju, kura jau pārmetusies pāri 10 procentu robežai. Tas nozīmē, ka mans parāds reāli samazinājies par 10%. Un tālāk – vēl vairāk. Visapkārt to vien dzird runājam kā par tuvojošos krīzi, kad naudas vērtība vēl vairāk kritīšoties. Remonts, būvmateriāli turpinās sadārdzināties. Pat tagad, 2008 gada sākumā līdzīgam remontam nāktos iztērēt daudz lielāku summu. Bet es pat ietaupīju.

Pēc Jaunā gada remonts manā dzīvoklī bija galā un es nosvinēju mini-jurģus. Un, kas ir pats interes antākais, no paņemtā kredīta vēl šis tas palika pāri. Tad es sekoju draudzenes piemēram un nolēmu aizbraukt uz zemi, kur valda mūžīgs pavasaris – uz Kanāriju salām. Turklāt braucienu izdevās nopirkt ar kolosālu atlaidi, pateicoties pēdējā brīža piedāvājumam. Taisnība sakāmvārdam, ka nauda pievelk naudu. Pēc tam, ka es paņēmu kredītu, mana dzīve krasi mainījās. Tagad, kad remonts pabeigts un sapnis piepildīts, kārdinošas idejas rodas vēl un vēl. Kāpēc gan ne? Mana kredītvēsture ir tīra, turklāt ienākumi drīzumā pieaugs. Turklāt firma Grand Credit sola, ka man kā uzticamai klientei vienmēr ir iespēja saņemt papildus kredītu.

Izrādās, ka dzīvei uz kredīta piemīt ļoti daudz pozitīvu īpašību, kuras noteikti jāizmanto. Ar ko gan mēs būtu sliktāki par amerikāņiem vai eiropiešiem, kuri gandrīz visi kā viens dzīvo uz kredīta?

Ar cieņu,
Irīna.

Uz augšu